Als jongerenafdeling staat de jeugdharmonie volledig onder de hoede van haar grote zus, de Koninklijke Volksharmonie Sint-Jozef uit Menen, onder de muzikanten ook wel 'het groot muziek' of door de Menenaars 'het muziek van de Barakken' genoemd. De Volksharmonie bestaat ondertussen al 112 jaar, maar de huidige jeugdharmonie werd pas in 1975 gesticht, in navolging van wat Adelbert Soenen reeds in 1947 was begonnen.

Deze eerste jeugdharmonie was pas een jong leven beschoren, want in 1950 werd de toch succesvolle en grote groep muzikanten ontbonden en ingelijfd bij de grote harmonie. Het was immers niet de bedoeling dat een jeugdharmonie een harmonie op zichzelf zou worden en dat werd stilaan het geval met het behalen van een eerste prijs op een Muziekwedstrijd te Lichtervelde in augustus 1950.

25 jaar later, op 29 december 1975 repeteerden vijftien jongeren voor het eerst onder leiding van Dirk Vandamme. Drie maanden later gaf deze jonge harmonie op het Lenteconcert van 1976 zijn eerste optreden in het St.-Aloysiuscollege, ondertussen aangevuld met vier nieuwe leden. In november van datzelfde jaar speelde de groep voor het eerst op eigen inititatief in Rusthuis Ter Linden. Het werd een kersttraditie die vele jaren bewaard bleef. Dirk Vandamme leidde de jeugdharmonie tot in november 1978 en werd opgevolgd door Etienne Soenen, die op zijn beurt in 1981 opgevolgd werd door Lieven Maertens, beiden toen tevens dirigent van de grote harmonie. Dit was later eveneens het geval toen eerst Hans Lesage het roer overnam, gevolgd door Luc Note.

Eind 2003 werd na overleg een naam goedgekeurd waarmee de jeugdharmonie nu naar buiten treedt, weliswaar nog steeds onder voogdij verkerend van grote zus de Koninklijke Volksharmonie Sint-Jozef. De naam 'Athalo' verwijst naar de naam Atalo, van Griekse oorsprong, wat zoveel betekent als een toepasselijk 'jeugdig'.

Na drie uiterst succesvolle jaren onder deskundige leiding van dirigent Joren Stoffels en een korte interlude met Veerle Vanlersberghe, werd de jeugdharmonie thans ad interim geleid tot ze in april 2007 een nieuwe ambitieuze dirigente mocht verwelkomen, Astrid Lecluyse.

Jens Demey nam in oktober 2014 de fakkel over van Astrid als dirigent van de jeugdharmonie Athalo. In 2018 besloot Jens zijn muzikale loopbaan verder uit te bouwen en neemt afscheid van Athalo.

Elke Soenen (31/07/1996) neemt vanaf augustus 2018 de taak van Jens over. 

 

Elke begon haar algemene muzikale opleiding en trompet in de Academie van Woord en Muziek  te Menen in 2005.  Vanaf 2012 vervolgde ze haar opleiding bij Geert Deforche in de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten te Roeselare.

In 2017 deed Elke succesvol mee aan het toelatingsexamen van het Koninklijk Conservatorium Brussel  waar ze momenteel leerling is in de klas van Manu Mellaerts. Elke volgde reeds tal van masterclasses bij gerenomeerde trompettisten zoals: José Chafer, Vicente Campos, Ronald Romm , Jeroen Berwaerts, Senne La Mela, Francesco Del Monte… 


Naast haar studies is Elke spelend lid bij de Koninklijke Volksharmonie St.-Jozef  Menen, KF De Ridderjanszonen Dadizele en Kortrijk Brass Band.   

Kalender

 

Repetitie

Athalo repeteert elke zondagmorgen van 10 tot 11 uur. Ons lokaal bevindt zich in de Schansstraat in de Barakken te Menen.

Boeken

Heeft u interesse om Athalo voor uw evenementen of een feest te boeken? Dat kan!
Neem gerust contact op via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Corona aanspreekpunt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.